Sådan fixer du nemt dine døde links

Du har en hjemmeside og dit største ønske (måske da) er at blive fundet på side 1, med den søgefrase du virkelig ønsker dig.

Komplet SEO guide i 2020 - Indledning​

What's all about!

Sådan får du styr på din hjemmesides .404

Stort set alle hjemmesider får på et tidspunkt en .404, hvilket ikke er særlig godt for hverken hjemmesiden, brugerne eller din Google rankings. Derfor får du har en hurtig, nem og enkel guide til at få styr på din .404 eller døde sider som det også hedder.

1. Hvordan opstår døde links?

Døde links opstår som regel ved, at man rydder op på sin hjemmeside og kommer til at slette en side og ikke får lavet en redirects (en viderestilling) eller, at man simpelthen har skiftet URL på selve siden eller produktet. Eksempel: Din hjemmeside har et link der hedder www.hjemmesidenavn.dk/maling/sort/ og du har skiftet URL’en til nu at hedde www.hjemmesidenavn.dk/maling/mat-sort/ , men du har ikke lige fået skiftet linket til den nye URL og dermed opstår der et dødt link. Det kan også være du helt har ladet den sorte maling udgå fra dit sortiment og dermed ikke længere har siden, men stadig ikke har fået skiftet dit indhold ud, så linket stadig prøver at sender dig til den side med maling – som jo ikke længere eksistere. Uanset om det er den ene eller den anden grund, så er det både skadeligt for din hjemmeside, men det er også til gene for dine kunder.

2. Hvordan kan du fikse dine døde links?

Har du en WordPress hjemmeside (hvilket er præmissen i denne artikel) så er det gudskelov ret nemt, at fikse dine døde links. Først skal du selvfølgelig finde ud af om du har nogle døde links, hvor henne og hvor mange. For at få et overblik over dette vil jeg anbefale, at installere et plugin til din Google Chrome browser (Hvis du endnu ikke benytter Google Chrome som standard browser, vil jeg også kraftigt opfordre dig til at installere den og bruge fremadrettet). Her kan du installere et plugin der hedder Check My Links som er et helt gratis plugin. Her får du nemlig muligheden for at se om dine links virker som de skal og se om du har nogle døde links.
Pluginnet highlightet dine links og giver dig hhv. en grøn farve for de links der ikke er problemer med og en rød farve for de links, som indeholder et dødt link.

Har du en meget stor hjemmeside / webshop, så kan det bedre svare sig at lave en scanning som du kan få foretaget på www.ahref.com. Det er en lidt større proces, men det er stadig helt gratis så længe du ejer hjemmesiden og den er tilknyttet din Google Search Console, men mere om det i en anden artikel.

Når du nu har lokaliseret dine døde links, så skal de selvfølgelig rettes, så dine links igen kan virke.

Bruger du f.eks. et SEO-plugin på din WordPress hjemmeside, som f.eks. Yoast SEO eller Rank Math, så kan du rette tingene relativt nemt og hurtigt.

3. Rank Math:

Rank Math har en indbygget funktion, der hedder 404 monitor. Her får du et overskueligt overblik over, hvilke sider dine besøgende prøver at tilgå, men ender på en fejlside eller en død side.
Her har vi lavet et lille testforsøg, så du kan se hvordan det ser ud i praksis. Det første du kan se, er hvilken URL eller webadresse dine besøgende prøver at tilgå. Dernæst kan du se hvor mange gange det er sket og sidst kan du se hvilke datoer der er tale om. Har du haft mange hits på én enkelt URL er det ikke så godt og det bør fikses as soon as possible. Det betyder blot, at der er mange af dine besøgende der interesserer sig for den / de sider og de desværre ender ud i en .404 side.

Holder du musen over den specifikke fejlside som dine besøgende prøver at tilgå, kan får du nu muligheden for enten at lave en redirect eller slette det. Du skal selvfølgelig lave en redirect og dernæst kan du slette det, hvis du ønsker at tracke fra ny af.
Når du har klikket redirects, så får du nu muligheden for at lave en redirect.

Her kan du se hvordan det ser ud i praksis.

Det er den URL dine besøgende prøver at tilgå. Trykker du på redirect, så skriver den selv slug’en (altså det der kommer efter .dk/) Her kan du skrive hvilken URL din redirect skal pege over på – altså hvilken side du gerne vil sende dine besøgende til, som prøver at tilgå den bestemte URL. Her kan du fortælle Google om det er en permanent redirect eller midlertidig hvis du f.eks. er i gang med at lave nyt content eller lave et nyt design til siden. De fleste gange kommer du til at lave en 301 – altså et permanent skift.

Her kan du oprette en kategori – det er ikke nødvendigt, men hvis du nu har en webshop og har slettet en hel kollektion, så kan det være meget nyttefuldt at lave en gruppe der hedder noget med ”den gamle kollektion”
Når du har udfyldt felterne og trykket på ”save”, bør du teste at din redirct også virker. Det bør den gøre, hvis du har udfyldt felterne korrekt. Næste gang dine besøgende så prøver at tilgå det gamle link, vil de nu blive sendt over på den nye side og du vil ikke længere give dine besøgende en øv fornemmelse over ikke, at kunne tilgå en bestemt side og der er nu også større chance for de bliver på siden, laver en konvertering og dermed får du også meget mere ud af det.

Nemt ikke?

Husk at holde jævnligt øje med din .404 monitor, da det kan gå ud over dine konverteringer og give google et forkert signal, hvis mange brugere forlader siden, fordi de ikke kan komme frem til det ønskede indhold.

Lad os tale om dit projekt!

Indtast dine oplysninger og så vender vi tilbage indenfor 24 timer

Når du trykker send, acceptere du vores privatlivsvilkår